Fra chauffør til bogven
Skrevet af Camilla Grunnet
Syddjurs Bibliotek har iværksat et projekt, der hedder: ”Bogen kommer”, som går ud på at fragte bøger ud til borgere, primært ældre, der ikke fysisk har mulighed for at komme til biblioteket selv. I øjeblikket er der 22 borgere i kommunen, som får leveret ca. 5-6 bøger cirka hver 8. uge. Det er Inge Birkeholm, souschef ved Syddjurs Biblioteket, der sammen med en medarbejder på biblioteket har været primus motor i at udvikle og optimere projektet med involvering af frivillige.
'
Virkeligheden bedre end ventet
Inge havde brug for ekstra hjælp til at få transporteret bøgerne ud til de relevante borgere. Hun inviterede derfor både via egne kanaler og via ReThinker Syddjurs til et informationsmøde. Inge var meget spændt på, om der overhovedet ville dukke nogen op til mødet.
”Vores håb var at kunne samle et hold på 6 frivillige, men vi troede helt ærligt ikke, der ville komme nogen”, fortæller Inge.
Men virkeligheden viste sig langt bedre end ventet. Der var intet mindre end 32 interesserede frivillige, der mødte op!
Inge endte med at holde endnu et møde med de interesserede, og tilslut måtte de trække lod om opgaven, da der simpelthen ikke var opgaver nok til de mange interesserede frivillige.
'
Med til at definere opgaven
De 2 grundige informationsmøder var godt givet ud, da de frivillige fik mulighed for at spørge ind og være med til at forme opgaven som bogven.
”Det har været vigtigt for os at få de frivillige til at være med til at definere opgaven”, fortæller Inge.
Førhen var projektet en ren kørselsopgave, hvor en chauffør kørte ud med bøgerne i en kasse, stillede den og kørte afsted. Involveringen og medinddragelsen af frivillige har bevirket, at det nu er muligt at gå ind og tale lidt med borgeren. Samarbejdet har muliggjort, at der kan skabes en relation mellem de frivillige og borgerne. Det er ikke et krav, men det er mulighed, som der ikke var tidligere, da opgaven blev varetaget af et fragtfirma.
”Nu er der frit slag til at kunne drikke en kop kaffe, når bøgerne leveres, hvis de frivillige og borgeren har lyst. Jeg tror netop, at grunden til at så mange frivillige har meldt sig er, at det er tiltalende at have mulighed for at hjælpe en medborger. Det medmenneskelige aspekt i opgaven er meget vigtigt for de frivillige, fornemmer jeg”, siger Inge.
Hun har sørget for, at der siden involveringen af frivillige begyndte i maj er en medarbejder, der løbende mødes med de frivillige, så opgaven hele tiden udvikler sig og fungerer optimalt for alle parter.
Som Inge så fint udtrykker det:
”Vi vil rigtig gerne have, at de frivillige tager ejerskab ind i opgaven, og vi ønsker at være tæt på de frivillige”
'
Et kæmpe løft
”Det er ret nyt for os at involvere frivillige, og vi er været blevet bedre og bedre til det”, fortæller Inge.
Det er første gang, at Syddjurs Bibliotek rækker ud til ReThinker Syddjurs, og Inge oplever det som et rigtig godt supplement til de frivillige som biblioteket i forvejen har kontakt til og som meldte sig via bibliotekets egne kanaler.
”Vores samarbejde med ReThinker Syddjurs giver projektet et kæmpe løft”, fortæller Inge.
Projektet har være i gang siden maj, og der er ingen planer om at afslutte samarbejdet.
”Nu hvor det går så godt, kan jeg sagtens forestille mig at kontakte ReThinkers om andre opgaver fremadrettet”, siger Inge.
'
Et godt match
Fra chauffør til bogven er et eksempel på et godt match af opgaver, frivillige, administration og meningsfuldhed, der understreger, at når mennesker bliver aktiveret på rette vis, så er hænderne der.
Fortællingen slutter her med fint billede på nethinden af en frivillig bogven, der sidder og drikker kaffe, når nu han/hun nu alligevel er forbi med bøgerne i Syddjurs.
Som Inge siger ”Det er sådan en god historie fra det virkelige liv”.